Een 230 miljoen jaar oud roofdier dat ooit in de VS is ontdekt, is de oudste dinosaurus die ooit in Noord-Amerika is ontdekt – en een van de eerste die ooit op onze planeet is verschenen.
De mini-dino, die ongeveer zo groot was als een kip, was waarschijnlijk een verre voorouder van de grootste wezens die ooit op aarde rondliepen. De ontdekking ervan heeft paleontologen geschokt, die eerder aannamen dat er op dat moment geen dinosaurussen op het noordelijk halfrond waren.
Sommige overblijfselen van meerdere individuen van de nieuwe soort, Ahvaytum bahndooivecheze werden voor het eerst ontdekt in 2012 in de Popo Agie-formatie in Wyoming. De fossielen, die voornamelijk uit beenbeenderen bestonden, dateren van ongeveer 230 miljoen jaar geleden Trias periode (251,9 miljoen tot 201,3 miljoen jaar geleden). De soortnaam vertaalt zich grofweg naar “lang geleden dinosaurus” in de taal van de Eastern Shoshone-stam, wiens voorouderlijk land de plaats omvat waar de fossielen werden gevonden.
In een nieuwe studie, gepubliceerd op 8 januari in Zoölogisch tijdschrift van de Linnean Societydat hebben de onderzoekers onthuld A. bahndooiveche het was waarschijnlijk een Silesaurisch-dinosaurus en was ongeveer 0,3 meter hoog en 0,9 meter lang van kop tot staart. Onderzoekers denken dat hij waarschijnlijk volgroeid was toen hij stierf.
“Het was eigenlijk zo groot als een kip, maar met een heel lange staart”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek. David Lovelaceeen paleontoloog aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, vertelde a stelling.
Verwant: Dinosaurussen domineerden onze planeet niet vanwege hun enorme omvang of angstaanjagende tanden, maar vanwege de manier waarop ze liepen
De vorm van de beenbeenderen suggereert dit A. bahndooiveche was een extreem verre voorouder van sauropoden – een groep enorme dinosaurussen met lange nek, zoals brachiosaurus En dubbele straaldie waarschijnlijk ongeveer 50 miljoen jaar later verscheen.
“We beschouwen dinosauriërs als deze gigantische kolossen, maar zo zijn ze niet begonnen”, zei Lovelace.
Eerder dan verwacht
Het meest opvallende gevolg van de nieuwe fossielen is dat ze herschrijven wat paleontologen dachten te weten over hoe snel dinosaurussen de planeet overnamen.
Dinosaurussen verscheen voor het eerst in Gondawana, de zuidelijke helft van het oude supercontinent Pangeadie bestond uit het huidige Antarctica, Zuid-Amerika, Afrika, Australië en delen van Azië. Maar tot nu toe suggereert het fossielenbestand dat het wel 10 miljoen jaar duurde voordat dinosauriërs zich verspreidden over de noordelijke helft van Pangea, bekend als Laurasia, dat zich sindsdien heeft opgesplitst in Noord-Amerika, Groenland, Europa en de rest van Azië. schreven de onderzoekers.
De nieuw ontdekte Laurasiaanse dinosaurus is echter slechts ongeveer 3 miljoen jaar jonger dan de oudste algemeen aanvaarde Gondawanan-dinosaurus – een naamloze soort Herrerasaurid die in Brazilië werd ontdekt en die dateert uit 233 miljoen jaar geleden. (Andere eerdere fossielen van Gondawanan-dinosaurussen zijn in het verleden voorgesteld maar zijn niet algemeen aanvaard door de paleontologische gemeenschap.)
Het onderzoeksteam zag ook mogelijke dinosaurussporen in de omgeving A. bahndooivechedie misschien zelfs ouder zijn dan de nieuwe fossielen. Deze stukken vereisen echter nog verder onderzoek, schreven ze.
Het is niet duidelijk hoe dinosauriërs zo vroeg in Laurasia verschenen, maar ze zijn mogelijk geholpen door een periode van ongewoon natte klimatologische omstandigheden, bekend als de Carnian pluviale episode, die tussen 234 en 232 miljoen jaar geleden duurde. Dit heeft het voor dinosauriërs wellicht gemakkelijker gemaakt om de woestijnen rond de evenaar van de aarde over te steken. Onderzoekers zeggen echter dat dit slechts één theorie is en dat ze meer vroege Laurasiaanse dinosauriërs zullen moeten ontdekken om dit mysterie goed te kunnen ontrafelen.
“We vullen een deel van die geschiedenis in en laten zien dat de ideeën die we al zo lang koesteren – ideeën die werden ondersteund door het gefragmenteerde bewijsmateriaal dat we hadden – niet klopten”, zei Lovelace. zei hij. “Nu hebben we het bewijs dat dinosaurussen hier veel eerder op het noordelijk halfrond waren dan we dachten.”