Na een “doorbraak” in de gesprekken waarbij gezanten van zowel de Amerikaanse president Joe Biden als de nieuwgekozen president Donald Trump betrokken waren, gaven bemiddelaars Israël en Hamas maandag een definitief ontwerp van de vrijlating van gijzelaars en het staakt-het-vuren in Gaza, zei een functionaris met kennis van de gesprekken.
Er bleven 98 gijzelaars in Gaza achter. Het gaat onder meer om Israëli’s en buitenlanders, burgers en soldaten, mannen, vrouwen, twee kinderen en ouderen. Er wordt geschat dat ongeveer de helft van hen nog in leven is.
Hier zijn enkele van de belangrijkste momenten:
2023
7 oktober – Hamas-terroristen vallen het zuiden van Israël aan, waarbij 1.200 mensen omkomen en 251 Israëlische en buitenlandse gijzelaars gevangen worden genomen.
20 oktober: Hamas laat twee Israëlisch-Amerikaanse gijzelaars vrij.
23 oktober: Hamas laat twee oudere Israëlische gijzelaars vrij.
30 oktober – De IDF redt op 7 oktober een ontvoerde Israëlische soldaat.
21 november: Israël en Hamas kondigen een zevendaags staakt-het-vuren af om gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden uit te wisselen voor Palestijnse terroristen die in Israël gevangen zitten en om meer hulp te bieden.
Vijftig gijzelaars (vrouwen, kinderen en buitenlanders) werden vrijgelaten in ruil voor 240 Palestijnse vrouwen, jonge gevangenen en terroristen voordat de oorlog op 1 december werd hervat.
Gesprekken over een nieuw staakt-het-vuren zullen de komende maanden plaatsvinden, maar zijn nog niet van de grond gekomen. Israël zegt dat het slechts een tijdelijke pauze wil om meer gijzelaars vrij te laten; Hamas zegt dat het hen alleen zal vrijlaten als onderdeel van een permanente overeenkomst om de oorlog te beëindigen.
15 december: De IDF doodt per ongeluk drie Israëlische gijzelaars in Gaza. Het incident leidde tot enkele van de sterkste kritieken binnen Israël op het verloop van de oorlog.
2024
Het hele jaar door hebben families van de gijzelaars een campagne gevoerd om de Israëlische leiders onder druk te zetten om tot overeenstemming te komen over de vrijlating van hun dierbaren. Ze organiseren straatprotesten, verschijnen bijna dagelijks in het parlement, ontmoeten wereldleiders en worden veelvuldig geïnterviewd in de media.
12 februari – De IDF maakt bekend dat speciale troepen twee gijzelaars hebben vrijgelaten tijdens een aanval op de zuidelijke wijk Rafah in Gaza.
8 juni – De IDF redt vier gijzelaars die door Hamas werden vastgehouden tijdens een inval in Nuseyrat, Gaza.
27 augustus – Israëlische speciale troepen redden een Israëlische gijzelaar uit een tunnel in het zuiden van Gaza “in een complexe reddingsoperatie”, aldus de IDF.
31 augustus – Israël vindt de lichamen van zes vermoorde gijzelaars in een Hamas-tunnel in het zuiden van Gaza. Hun dood leidde tot massale protesten in Israël, waarin werd geëist dat de regering een gijzelingsovereenkomst zou sluiten met Hamas. Volgens schattingen van het ministerie van Volksgezondheid werden de zes mannen 48 tot 72 uur voordat ze door de IDF werden gevonden door hun ontvoerders doodgeschoten.
2 december – De nieuwgekozen Amerikaanse president Donald Trump zei dat er in het Midden-Oosten een boete moet worden betaald als de gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, niet worden vrijgelaten voordat hij op 20 januari aan de macht komt.
Trump zal deze dreiging de komende weken herhalen nu de gesprekken in Caïro en Doha over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in Gaza aan kracht winnen.
2025
8 januari – De IDF maakt bekend dat het lichaam van de Israëlische bedoeïen Yusuf Ziyadne, die op 7 oktober 2023 werd gegijzeld, en bewijsmateriaal waaruit bleek dat zijn zoon mogelijk was vermoord, in een tunnel in Gaza waren gevonden. Later werd bevestigd dat het lichaam van Ziyadne’s zoon Hamza ook bij hem werd gevonden.
9 januari – Palestijnse bronnen die dicht bij de gesprekken in Qatar staan, zeggen dat Amerikaanse en Arabische bemiddelaars enige vooruitgang hebben geboekt bij de pogingen om tot een staakt-het-vuren-overeenkomst tussen Israël en Hamas in Gaza te komen, maar niet genoeg om de overeenkomst te ondertekenen.