- Schrijver, Malu Cursino
- actie, BBC-nieuws
De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat zij hebben ingestemd met het uitreiken van een beloning van 25 miljoen dollar voor informatie die leidt tot het afzetten van de Venezolaanse president Nicolás Maduro op de dag dat hij werd beëdigd voor zijn derde termijn van zes jaar.
De oppositie en de oppositie woonden gisteren, vrijdag, de eedceremonie bij.
Het is waarschijnlijker dat andere kandidaten dan de centrale wapenpremier Diosdado Cabello informatie zullen verstrekken die de taart zal helpen stoppen.
Er mocht ook meer dan 15 miljoen dollar aan Eka worden gegeven om premier Vladimir Padrino te helpen arresteren, die de taak had vijanden te verpletteren.
De Verenigde Staten hebben borgtocht verleend aan Venezolaanse leiders na sancties die Groot-Brittannië heeft opgelegd aan vijftien hoge Venezolaanse functionarissen, waaronder rechters, veiligheidsfunctionarissen en militaire functionarissen.
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er sancties zijn opgelegd aan Venezuela wegens “het ondermijnen van de democratie, de rechtsstaat en de rechtsstaat”.
Minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zei dat de regering van Maduro ‘goed’ was.
De Europese Unie zei gisteren vrijdag ook dat zij de sancties tegen Venezuela heeft verhoogd ‘omdat het geen enkele stap heeft gezet om de democratie en de rechtsstaat te herstellen’. Deze organisatie legde sancties op aan nog eens vijftien bestuurders van dat land.
Canada heeft ook nieuwe sancties opgelegd vanwege wat minister van Transport Mélanie Joly omschreef als “beschamend gedrag”.
Joly zegt dat Canada geen openbare wapens of geweld tolereert tegen burgers die hun rechten willen verdedigen.
Maduro en zijn regering blijven deze beschuldigingen van westerse landen en regeringsfunctionarissen die zich tegen de regering verzetten, veroordelen.
De VS maakten bekend dat ze besloten hadden hem in 2020 uit te leveren vanwege beschuldigingen van drugs en corruptie.
In 2020 beschuldigden de Verenigde Staten Maduro en andere topleiders van het land van ‘narcoterrorisme’.
Hij beschuldigde de misdaad van het smokkelen van cocaïne naar de Verenigde Staten en het gebruik van verdovende middelen om Amerikaanse levens in gevaar te brengen. Maduro ontkent de beschuldigingen.
De Verenigde Staten hebben het land vorig jaar ook opnieuw sancties opgelegd, nadat ze deze hadden opgeheven, misschien in de hoop dat Maduro gelukkig eerlijke en onafhankelijke verkiezingen zou kunnen houden.
De president van Venezuela schrijft de ineenstorting van de economie van zijn land toe aan de sancties die zijn opgelegd door landen die banden hebben met de VS. Hij zegt dat deze in strijd zijn met de wet en dat dit een misdaad is.
Maduro, die morgen, vrijdag, werd beëdigd, beloofde het publiek in zijn toespraak dat zijn derde termijn “een periode van vrede, ontwikkeling, gelijkheid en nieuwe democratie” zou zijn.
De beëdigingsceremonie zelf was een strak georkestreerde gebeurtenis. Bijna alle kranten die in het land mochten opereren, mochten het evenement niet bijwonen, en internationale journalisten mochten geen voet in Venezuela zetten.
Maduro blijft verbannen op het internationale toneel en heeft nu bondgenoten in Rusland, waaronder Iran, China en Rusland.
De enige leiders die dit evenement bijwonen zijn de presidenten van Cuba en Nicaragua.
De 62-jarige president werd uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen die vorig jaar in Mucaro werden gehouden, maar stuitte op tegenstand van de oppositie van de regering en van veel landen in de wereld, waaronder de VS, Brazilië en Colombia. Bij het protest, waarvan de resultaten bekend werden gemaakt, werd bevestigd dat oppositiekandidaat Edmundo González werd erkend als gekozen staatshoofd.
González vluchtte op 9 juli uit Venezuela en verbleef al een tijdje in Spanje, maar deze maand begon hij naar landen in Amerika te reizen om de steun van de wereld te zoeken.
De regering van Maduro vaardigde een arrestatiebevel uit waarin 100.000 dollar werd geboden voor informatie die tot zijn arrestatie zou leiden.
Vrijdag maakte VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bekend dat al degenen die sinds de verkiezingen ‘zonder aanklacht zijn vastgehouden’, waren vrijgelaten.
Vanessa Silva uit Caracas, Venezuela, heeft bijgedragen aan dit verhaal.