CNN
—
Een meerderheid van het Hooggerechtshof zal waarschijnlijk een controversieel verbod op TikTok handhaven vanwege zorgen over de banden met China, waarbij rechters gerichte vragen zullen stellen aan advocaten van de sociale media-app en zijn groep makers van inhoud.
Tijdens meer dan twee uur durende pleidooien zeiden verschillende rechters dat de in april door het Congres goedgekeurde no-sell-or-ban-wetgeving niet in de eerste plaats het Eerste Amendement betrof, maar eerder een poging was om de potentiële buitenlandse controle over het nutsbedrijf te beperken. Gebruikt door 170 miljoen Amerikanen.
De wet treedt op 19 januari in werking, tenzij het Hooggerechtshof actie onderneemt om een tijdelijk verbod op te leggen. Een beslissing over die kwestie – de ingangsdatum van het verbod – zou snel kunnen komen, lang voordat de rechters een besluit nemen over fundamentele vragen over de bescherming van meningsuiting.
Twee presidenten – Donald Trump en Joe Biden – hebben in het verleden allebei hun zorgen geuit over de omgang met inhoud en de gegevensverzameling door het platform. TikTok heeft betoogd dat deze zorgen speculatief zijn en heeft zich verzet tegen elke suggestie dat de Chinese overheid een rol zou spelen bij het overnemen van de kattenvideo’s, recepten en nieuws die miljoenen Amerikanen via de app bekijken.
Dit verhaal is actueel en zal worden bijgewerkt.