A soort mosasaurus die nog nooit eerder is gezien Volgens een nieuwe studie kan het voor het eerst beschreven materiaal in 2021 gebaseerd zijn op nepfossielen.
Onderzoekers vragen nu om een computertomografie (CT)-scan van de overblijfselen om te verifiëren of het 72,1 tot 66 miljoen jaar oude kaakbeen echt is, nadat ze enkele discrepanties hebben ontdekt die erop wijzen dat het nep is.
Als dit fossiel inderdaad nep is, “zal het in de gepubliceerde literatuur moeten worden bewezen dat het nep is”, zegt de hoofdauteur van het onderzoek. Hendrik Scherpvertelde een onderzoeker aan de Universiteit van Alberta aan WordsSideKick.com.
De wetenschappers achter de originele studie beschreef de soort, noemde hem Gallinehari Inn, uit een gedeeltelijk kaakbot en vier scherpe tanden ontdekt in een fosfaatmijn in de provincie Khouribga in Marokko. Deze tanden waren voor het team in 2021 aanleiding om beweringen te doen over het unieke karakter ervan, en ze staan centraal in de twijfels die zijn gerezen in de nieuwe studie, die op 16 december 2024 werd gepubliceerd in het tijdschrift Het anatomische archief.
Mosasauriërs waren roofzuchtige zeereptielen die de oceanen domineerden tijdens Krijt periode (145 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden). Ze varieerden enorm en bereikten lengtes tussen 3 en 15 meter. Ze hadden ook verschillende tandvormen die bij hun verschillende pasten diëten. Het team van 2021 claimde dit X. gallinehari het had “kleine, korte, bladachtige tanden die op elkaar waren gepakt om een zaagachtige snijkant te vormen.” Dit was volgens het team niet alleen “uniek onder squamata” – de orde waartoe mosasauriërs behoren – maar ook onder tetrapoden, of vierpotige gewervelde dieren.
Verwant: Kaken van 80 miljoen jaar oud zeemonster vol met gigantische bolvormige tanden voor het verpletteren van prooi ontdekt in Texas
Dit trok de aandacht van Sharp. Wat begon als een kritische beoordeling bracht verontrustende tegenstrijdigheden in de biologie van de mosasaurus aan het licht, gekoppeld aan zorgen over de herkomst van het fossiel.
Twee van de dicht opeengepakte tanden van de mosasaurus zitten in één tandkas. Dit is in strijd met alle andere bekende mosasaurussoorten, waarbij elke tand zijn eigen kom heeft, aldus de nieuwe studie. In plaats van gemaakt te zijn van kaakbot, zijn de tandkassen “gemaakt van bot dat uit de tand zelf groeit. Elke tandkroon maakt zijn eigen huis”, aldus de co-auteur van het onderzoek. Michaël Caldwellhoogleraar biologische wetenschappen aan de Universiteit van Alberta. Met andere woorden, er mag slechts één tand per socket zijn.
Mosasauriërs “vervingen hun tanden hun hele leven voortdurend”, vertelde hij aan WordsSideKick.com. “Elke keer dat een van die tanden resorbeert en eruit valt, blijft er een enorm gat over. En dat komt omdat de volgende tand in dat gat gaat om al dat weefsel weer op te bouwen, zodat het stevig verankerd is in de kaak.”
Bovendien lijken twee van de tanden, in plaats van gelijkmatig in de kaak te zitten, ook een beetje materiaal te hebben, of “middelste overlay”, die zich aan één kant erover uitstrekt. Deze coating mag niet aanwezig zijn bij de normale ontwikkeling van mosasaurustanden. “Het feit dat er sprake is van deze overlap in het midden is een enorme indicator” van mogelijke vervalsing, aldus co-auteur van het onderzoek Markeer bevoegdhedenpromovendus aan de Universiteit van Alberta, vertelde WordsSideKick.com.
Het fossiel is niet door paleontologen opgegraven en de fosfaatmijn waarin het werd gevonden komt uit een gebied dat bekend staat om zijn fossielen met nepkenmerken, aldus het onderzoek.
Sharpe en zijn collega’s hadden gehoopt het fossiel te kunnen scannen met een CT-scan om vast te stellen of het nep was, maar ze kwamen er dichtbij Nick Longrichpaleontoloog van de Universiteit van Bath en hoofdauteur van het artikel uit 2021 over het fossiel bleek problematisch.
Volgens Sharpe vroeg Longrich of ze een artikel aan het schrijven waren en “zo ja, wat is de invalshoek van dat artikel?” Dat leidde tot ‘onmiddellijke rode vlaggen’, zei Sharp. “Dat is het holotype” – het officiële exemplaar dat een nieuwe soort vertegenwoordigt. Hij voegde eraan toe dat wetenschappers informatie over een holotype of het holotype zelf niet kunnen achterhouden omdat andere onderzoekers uw zaak niet ondersteunen. “Het is volkomen onethisch dat hij daarom vraagt”, voegde hij eraan toe.
Longrich reageerde niet op een verzoek om commentaar over de beweringen in de nieuwe studie.
Paulina Jiménez-Huidobroeen paleontoloog aan de Universiteit van Bonn die bij geen van beide onderzoeken betrokken was, is het eens met de conclusies van dit laatste artikel en merkt op dat “het gebit zowel qua morfologie als qua implantatie ongebruikelijk lijkt.” Het hebben van meerdere tanden in één kom geeft aan dat “deze tanden niet in deze kaak thuishoren”, vertelde hij aan WordsSideKick.com.
“Dit is triest Xenodens het kon niet worden gescand”, voegde hij eraan toe. “CT-scans stellen ons in staat interne structuren te zien en verschillende materialen te onderscheiden op basis van hun dichtheid.”
Wahiba Bel Haouzeen onderzoeker aan de Hassan II Universiteit van Casablanca in Marokko, die ook niet bij het onderzoek betrokken was, zei dat het land nog steeds geen “wetgeving heeft om ons fossiel erfgoed te beschermen en te behouden”. Hij zei dat buitenlandse wetenschappers altijd met Marokkanen moeten samenwerken om te voorkomen dat ze aan vervalsingen werken.