Onderstreept samenwerking en schone energiesystemen, benadrukt RAU Architecten de toewijding van Nederland om wederzijds begrip te bevorderen om wereldwijde uitdagingen aan te pakken.
Ontworpen door het architectenbureau RAU, ingenieursbureau DGMR, designstudio Tellart en het Japanse bouwbedrijf Asanuma, is het indrukwekkende en conceptuele paviljoen van Nederland voor de Expo 2025 in Osaka, Japan, gewijd aan circulair ontwerp en duurzame en gezonde leefomgevingen.
Het thema is “Common Ground: een nieuwe dageraad creëren”, waarbij het land nieuwe technologieën zal introduceren die waterkracht gebruiken om emissievrije energie op te wekken, waardoor energie voor iedereen toegankelijker wordt.
“We naderen het einde van materialen en fossiele brandstoffen. Onze oplossing is het circulaire ontwerp, met circulaire materialen en emissievrije energiebronnen,” verklaart RAU Architecten.
“Aangezien water het thema van het paviljoen is, wordt dit weerspiegeld in het ontwerp van de gevel, het dak en het feit dat we water beschouwen als emissievrije energie. Het hele paviljoen is ontworpen om gedemonteerd en opnieuw opgebouwd te worden en is volledig circulair.”
De opkomende zon in het ontwerp van het paviljoen symboliseert onbeperkte schone energie, en het paviljoen zelf is ook volledig circulair.
Alle materialen zijn geregistreerd in een materialenpaspoort op het Madaster-platform. Binnenin nemen gasten deel aan een interactieve reis die culmineert in een meeslepende show die deze transformatieve ideeën tot leven brengt.
De Expo 2025 in Osaka draait om de uitdagingen waar de wereld voor staat, zoals klimaatverandering en gezondheidskwesties, die onze levenskwaliteit zullen bepalen.
Deze grensoverschrijdende uitdagingen vereisen internationale samenwerking. Het Nederlandse Paviljoen is daarom bedoeld als een plek die verschillende perspectieven en expertise samenbrengt om gezamenlijke oplossingen te creëren.
Naast het paviljoen heeft Nederland de “Road2Osaka”-campagne gelanceerd om economische, politieke en culturele banden met Japan en Oost-Azië te versterken.
Deze campagne is erop gericht om onder het thema “Common Ground” innovaties gezamenlijk te ontwikkelen, waarbij de rol van Nederland in het aandrijven van wereldwijde energietransities en het bevorderen van samenwerkingsoplossingen voor een veerkrachtige toekomst wordt versterkt.