Home Regionaal nieuws Musk interviewt de Duitse extreemrechtse leider Alice Weidel

Musk interviewt de Duitse extreemrechtse leider Alice Weidel

19
0

Elon Musk tilde donderdag zijn steun voor de extreemrechtse partij van Duitsland naar een hoger niveau door een livechat te houden met partijpionier Alice Weidel.

In het 74 minuten durende gesprek kwamen het energiebeleid, de Duitse bureaucratie, Adolf Hitler, Mars en de zin van het leven aan bod.

De rijkste man ter wereld heeft de Duitsers opgeroepen om bij de komende verkiezingen ondubbelzinnig het Alternatief voor Duitsland (AfD) te steunen.

Het is het nieuwste, controversiële uitstapje van de technologiemiljardair in de Europese politiek.

Dit debat nam aanzienlijk toe toen Elon Musk werd beschuldigd van inmenging in de vervroegde verkiezingen in Duitsland.

Maar je zou ook kunnen stellen dat het interview, dat in het Engels wordt afgenomen, een kans is voor de AfD om een ​​internationaal publiek te bereiken via Musks X-platform.

Alice Weidel kende haar nauwe relatie met Donald Trump en sprak openlijk haar steun uit voor de toekomstige president van de Verenigde Staten en zijn team.

Hij benadrukte dat zijn partij ‘conservatief’ en ‘libertair’ was, maar door de reguliere media ‘negatief’ als extremistisch werd afgeschilderd.

Delen van de AfD zijn door de Duitse autoriteiten officieel geclassificeerd als rechts-extremistisch.

A. BBC News-onderzoek Vorig jaar waren er banden tussen enkele partijfiguren en extreemrechtse netwerken, terwijl Björn Höcke, een leidende figuur binnen extreemrechts van de partij, vorig jaar een boete kreeg wegens het gebruik van een verboden nazi-uitdrukking; maar hij ontkende dat hij het met opzet deed.

Tijdens het gesprek verklaarde Weidel dat Hitler eigenlijk een ‘communist’ was, ondanks het opmerkelijke anticommunisme van de nazi-leider die de Sovjet-Unie binnenviel.

‘Hij was geen conservatief’, zei hij. “Hij was geen libertariër. Hij was een communistische, socialistische man.”

Hij omschreef Hitler ook als een “antisemitische socialist”.

Over andere onderwerpen koerden en giechelden zij en Musk af en toe over de beruchte bureaucratie van Duitsland, het ‘gekke’ opgeven van kernenergie, de noodzaak van belastingverlagingen, de vrijheid van meningsuiting en ‘wakkerheid’.

In een soms hoogdravend, soms verrassend gesprek kwam er een surrealistisch moment waarop Weidel meneer Musk vroeg of hij in God geloofde.

Voor degenen die het wilden weten: het antwoord was dat hij openstond voor het idee omdat hij probeerde ‘het universum zo veel mogelijk te begrijpen’.

Ondanks alle verwachtingen stond deze uitwisseling uiteraard niet op de bingokaarten van veel mensen.

De AfD, die ook tegen de wapenhulp van Berlijn aan Oekraïne is, staat in Duitsland op de tweede plaats, met vervroegde federale verkiezingen gepland op 23 februari.

Hij zal echter niet aan de macht kunnen komen omdat andere partijen niet met hem willen samenwerken.

Dat weerhield Elon Musk er niet van om Weidel te begroeten als ‘de leidende kandidaat om Duitsland te leiden’.

Hij rechtvaardigde zijn tussenkomst door te verwijzen naar zijn aanzienlijke investeringen in het land, met name in een grote Tesla-fabriek net buiten Berlijn.

En hij verwierp de omschrijving van de AfD als extreemrechts bij het eerder taggen sociaaldemocraat bondskanselier Olaf Scholz is een ‘idioot’.

Scholz, wiens kansen om het kanselierschap te behouden klein lijken, hield later vol dat hij “kalm bleef” over de aanvallen van Elon Musk.