• Fri. Oct 18th, 2024

Nederland Gekwalificeerd voor Euro 2025

ByAnne van der Zwan

Jul 17, 2024

Dankzij hun 1-1 gelijkspel deze dinsdag in Noorwegen, hebben Nederland hun ticket bemachtigd voor het EK 2025. Bovendien hebben Damaris, Van de Donk, Svava en Horan allemaal speeltijd gekregen bij hun respectieve nationale teams.

De Nederlanders hadden geen andere keus dan te vermijden tegen Noorwegen te verliezen. Een nederlaag zou hun kwalificatie voor het EK 2025 in gevaar hebben gebracht. Eerst stonden de Nederlandse vrouwen met 1-0 achter in de 61e minuut, maar Vivianne Miedema (Manchester City) maakte in de 80e minuut gelijk. Dankzij dit gelijkspel hebben de Nederlanders de tweede plaats in hun groep veroverd, net voor hun laatste tegenstander.

Daniëlle Van de Donk speelde 86 minuten voordat ze werd vervangen door haar teamgenoot bij OL, Damaris Egurrola. Deze zwaarbevochten kwalificatie zou een opluchting moeten zijn voor de twee Fenottes, die zich nu kunnen concentreren op hun seizoen bij de club.

Svava in het veld, Horan in de basis

Denemarken, al verzekerd van de tweede plaats in hun groep, speelde dinsdag tegen Tsjechië. Ondanks het gebrek aan inzet wonnen de Deense vrouwen thuis met 2-0. Sofie Svava kreeg de kans om ongeveer 20 minuten mee te spelen aan het eind van de wedstrijd, waarin haar landgenoten al met 2-0 voorstonden.

Aan de andere kant van de wereld speelden de Verenigde Staten tegen Costa Rica in de nacht van dinsdag op woensdag. Voor de Amerikaanse vrouwen was deze wedstrijd een laatste repetitie voor de Olympische Spelen. In een wedstrijd die werd gedomineerd door Lindsey Horan en haar teamgenoten, slaagde geen van beide teams erin te scoren. De speelster van Olympique Lyonnais speelde de volledige wedstrijd. Zij en haar delegatie zullen waarschijnlijk binnenkort naar Frankrijk vertrekken, aangezien het Olympisch toernooi op 25 juli begint.